PARIJS - De wereldeconomie herstelt met vallen en opstaan van de recessie. Na de kleine opleving in de laatste maanden van vorig jaar zwakt de groei van de zeven grootste economieën, met uitzondering van China, in de eerste helft van dit jaar waarschijnlijk af.

Dat voorspelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag.

Volgens de denktank van de rijke landen valt de groei van de zeven traditionele economische grootmachten (G7) in het eerste kwartaal terug tot gemiddeld 1,9 procent op jaarbasis. In het laatste kwartaal van vorig jaar groeiden ze nog met gemiddeld 3,7 procent.

Duitsland

Vooral de Duitse economie valt terug. De OESO denkt dat de grootste economie van Europa in het eerste kwartaal met 0,4 procent is gekrompen. In het tweede kwartaal krabbelt de belangrijkste handelspartner van Nederland waarschijnlijk weer wat op, met een groei van 2,8 procent op jaarbasis.

Volgens de OESO zwakt de economische groei af omdat de gunstige invloed van de opbouw van nieuwe voorraden afneemt. In de voorgaande maanden ging de industriële productie wereldwijd omhoog omdat bedrijven hun voorraden weer aanvulden.

Dat effect ebt nu waarschijnlijk weg. Daarnaast blijven consumenten terughoudend door de oplopende werkloosheid en omdat ze moeilijk aan krediet kunnen komen.

Stimuleren

De economen van de OESO roepen landen op voorzichtig te zijn bij het terugdraaien van stimulerende maatregelen. Door de hoge kosten van de recessie zijn bezuinigingen onvermijdelijk, maar die moeten niet te snel worden doorgevoerd, waarschuwen zij.

De denktank voorspelt dat de Amerikaanse economie voorlopig het sterkst blijft presteren, met een verwachte groei van 2,4 procent op jaarbasis in de eerste drie maanden van dit jaar. In het laatste kwartaal van vorig jaar ging de grootste economie ter wereld met 5,6 procent vooruit.