AMSTERDAM - De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner zal donderdag de Chinese vicepremier Wang Qishan ontmoeten in een gesprek over de koers van de yuan.

De Chinese munt wordt volgens de Verenigde Staten kunstmatig laag gehouden ten opzichte van andere valuta om de Chinese export te bevorderen.

Chinese producenten hebben op dit moment een voordeel op de wereldmarkt. Nu de Verenigde Staten kampen met een hoge werkloosheid eist de regering stappen van president Obama om in te grijpen. Ook in Europa groeit de roep om de koers van de yuan los te laten en deze door de markt te laten bepalen.

Risico's

Volgens de Commissie voor Nationale Ontwikkeling en Hervorming (NDRC), een belangrijk Chinees staatsorgaan, is dat op dit moment onmogelijk. “Op dit moment zijn Chinese bedrijven niet in staat de flexibele koers en de risico’s die daarbij komen kijken op te vangen. Bovendien ontbreekt in China een gevestigd systeem voor het beheren van de risico's van wisselkoersen”, aldus directeur Zhang Yansheng van het NDRC.

De yuan zou sinds medio 2008 depreciëren ten opzichte van de dollar. Afgelopen woensdag werd de wisselkoers wederom verhoogd door de Chinese centrale bank, naar het hoogste niveau in 10 maanden.

Rapport

De Amerikaanse regering stelde zaterdag de publicatie van een rapport over wisselkoersen uit. Daarin wordt vermoedelijk kritiek geuit op China’s beleid ten aanzien van de yuan. Het rapport had op 15 april moeten worden vrijgegeven. Het uitstel is hoogstwaarschijnlijk bedoeld om de Chinese president Hu Jintao gunstig te stemmen voor zijn bezoek aan de VS medio april.