LUXEMBURG - De economie van de eurozone is in het vierde kwartaal van vorig jaar tot stilstand gekomen. Dat blijkt uit definitieve cijfers die het Europees statistisch bureau Eurostat woensdag heeft gepubliceerd.

De economie van de zestien eurolanden toonde in de laatste drie maanden van 2009 groei noch krimp.

Eerder meldde Eurostat nog een minieme groei van 0,1 procent. Analisten gepolst door Reuters dachten dat dit cijfer gehandhaafd zou worden. In het derde kwartaal van 2009 was nog sprake van een groei met 0,4 procent.

Krimp

Op jaarbasis kromp de economie van de eurozone in het vierde kwartaal met 2,2 procent van een eerder gerapporteerde krimp met 2,1 procent. Over heel 2009 ging de economie van de eurozone met 4,1 procent achteruit.

Dat was de sterkste neergang sinds de oprichting van de eurozone. Voor dit jaar rekent de Europese Centrale Bank (ECB) op een groei van 0,8 procent.

Producentenprijzen

De producentenprijzen in de eurozone zijn in februari met 0,1 procent gestegen ten opzichte van een maand eerder. Dat maakte het Europees statistisch bureau Eurostat bekend.

De stijging is gelijk aan de gemiddelde verwachting van analisten ondervraagd door persbureau Reuters. In januari stegen de prijzen met 0,7 procent ten opzichte van december.

In vergelijking met een jaar eerder daalden de prijzen die boeren en fabrikanten in februari vroegen voor hun producten, met 0,5 procent. Hier werd gerekend op een daling met 0,4 procent. In januari was er sprake van een daling met een herziene 1,1 procent.