AMSTERDAM - De Zwitserse autoriteiten gaan onderzoeken of investeerders levensverzekeringen kopen om eigen vermogen aan het zicht van de belastingdienst te onttrekken. Dat schrijft persbureau Bloomberg.

De zorg is dat verpakte financiële producten die verzekeraars via vestigingen in Luxemburg, Liechtenstein en Singapore hebben verkocht worden gebruikt om vermogen te verbergen. Het afgelopen jaar is de handel in deze producten enorm toegenomen.

Nadat Zwitserland verschillende maatregelen nam die het bankgeheim versoepelden zochten investeerders hun toevlucht in financiële producten die nog wel veilig waren voor hun zwarte geld, zo denken de autoriteiten.

"Een verzekeraar die de pakketten verkoopt zonder te controleren of het met zwart geld is betaald, maakt zich schuldig aan het assisteren bij belastingontduiking", aldus een deskundige.

Zwarte lijst

Zwitserland kwam in het voorjaar van 2009 terecht op een zwarte lijst van belastingparadijzen, opgesteld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Sindsdien heeft het land al verschillende maatregelen genomen om overheden van andere landen tegemoet te komen bij hun jacht op belastingontduikers.

Het bankgeheim bestaat al sinds 1934 en houdt in dat banken hun informatie niet met derden mogen delen, ook niet met belastingdiensten en buitenlandse overheden.
Vanwege het strikt nageleefde bankgeheim stallen veel rijke buitenlanders hun vermogen graag bij Zwitserse banken.