AMSTERDAM - Het Amerikaanse Spirit Airlines is de eerste grote luchtvaartmaatschappij die een toeslag vraagt voor handbagage. Dat meldt CNN dinsdag.

Vanaf augustus zal de maatschappij 45 dollar (34 euro) vragen voor handbagage die in de bagageruimte boven de zitplaatsen wordt geplaatst. Als een passagier vooraf online betaalt kost het 30 dollar (22 euro). Bagage die passagiers onder de stoel kunnen plaatsen mag gratis vervoerd worden. Daarnaast zullen de prijzen voor bagage die wordt ingecheckt worden verlaagd.

Volgens de luchtvaartmaatschappij is het invoeren van de toeslag noodzakelijk om de veiligheid en service te verbeteren. "Deze maatregel zal de hoeveelheid handbagage verminderen. Dat is bevorderlijk voor de veiligheid aan boord. Bovendien kunnen passagiers sneller van en aan boord van het toestel gaan", aldus Spirittopman McKenzie.

Europa

Het is niet bekend of Europese luchtvaartmaatschappijen van plan zijn een dergelijke toeslag op korte termijn in te voeren. Ryanair maakte woensdag wel bekend de tarieven voor bagage die wordt ingecheckt in de zomermaanden juli en augustus te verhogen, zo schrijft Reuters.  De prijs per stuk bagage zou van 15 (17 euro) naar 20 pond (23 euro) gaan.

Volgens de prijsvechter moet verhoging van de tarieven mensen aanmoedigen om minder mee te nemen op reis. Analisten hebben berekend dat de hogere tarieven Ryanair ongeveer 20 miljoen pond (23 miljoen euro) zou opleveren.