GRONINGEN - Fraude met btw kost de fiscus binnen de EU vele miljarden per jaar. Deze zogeheten carrouselfraude was in de tijd dat het huidige btw-stelsel werd ontworpen niet te voorkomen, maar de huidige techniek maakt het waarschijnlijk mogelijk om een doeltreffende aanpak te realiseren.

Dat stelt advocaat en fiscalist Redmar Wolf, die volgende week aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert op een onderzoek naar de ingenieuze vorm van fraude. Bij carrouselfraude vraagt een leverancier btw terug aan de fiscus, hoewel hij die belasting zelf niet heeft betaald.

Deze vorm van fraude is anders dan andere vormen van belastingfraude, omdat de fiscus niet zozeer inkomsten misloopt, maar daadwerkelijk grote bedragen kwijtraakt.

Mobiele telefoons

Nederland is volgens Wolf redelijk succesvol in het bestrijden van carrouselfraude, maar in andere EU-landen is het nog lang niet zover.

Een ondernemer kan in een EU-land producten kopen die makkelijk verhandelbaar zijn, zoals mobiele telefoons. Binnen de EU is zo'n aankoop btw-vrij. Hij verkoopt die goederen aan een tweede ondernemer in zijn eigen land. Die koper vraagt de btw, die dus niet is betaald, terug aan de fiscus en verkoopt de goederen door aan een derde. De derde ondernemer verkoopt de goederen weer door naar de eerste koper. Zo ontstaat een carrousel waarbij de tweede koper telkens niet-betaalde btw kan terugvorderen.

Emissierechten

Wolf ontdekte in zijn onderzoek dat de carrouselfraude ook wordt gebruikt voor niet-tastbare producten als emissierechten. Bovendien raakt de markt ernstig verstoord, stelt hij, omdat de fraudeurs, die ook wel 'ploffers' heten, hun producten tegen bodemprijzen kunnen aanbieden. Zij behalen zo in korte tijd hoge omzetten. Vaak blijft er voor de fiscus uiteindelijk niet meer over dan een leeggehaalde vennootschap.

Wolf denkt dat de enige doeltreffende aanpak tegen carrouselfraude is het koppelen van de bestanden van betaalde en teruggevraagde btw, wat met moderne computertechniek mogelijk moet zijn. ''Carrouselfraude is een weeffout in het Europese btw-stelsel. Dat moet met digitale techniek te herstellen zijn'', aldus de promovendus.