Het afgelopen weekend was het, mocht het u ontgaan zijn, paasweekend. Een weekend vol chocolade-eieren, middagvullende brunches en soms een urenlange zoektocht naar paaseieren. Een groep van mijn vrienden was echter naar iets anders op zoek: de betekenis van Pasen.

Nee, zij waren niet op een spirituele zoektocht naar hun innerlijke zelf door middel van een korte bijbelstudie, daarvoor was hun innerlijke zelf namelijk teveel gevuld met praliné gevulde chocolade-eieren en licht bubbelende prosecco, maar zij zochten naar hét verhaal achter de dag, zeg maar.

Nu wilde het geval dat deze queeste begon op zaterdag, een dag die voor de kenners ook wel als "Stille Zaterdag" wordt betiteld. Het is de laatste dag van de vastentijd, daar zou ik zelf niet echt stil maar eerder luidruchtig van worden, dus die verklaring ging niet op.

Queeste

Een verdere zoektocht ("queeste" zal ik vanaf nu niet meer gebruiken, ik vind dat zo`n middeleeuws woord niet past in een speurtocht die werd gevoerd door middel van mobiele telefoons met internet en hippe touchscreens en applicaties) wees uit dat dit de dag was waarop het dode lichaam van Jezus Christus op zijn graf ten ruste was gelegd. Daar werden zij al íets stiller van.

Nóg verder zoeken wees uit dat de interpretatie van dit verhaal en de titel "Stille Zaterdag" per kerk nogal uiteenloopt, verwarring alom voor ons leken. Wat een vaststaand feit was, was dat er voorafgaand aan Stille Zaterdag iets naars is gebeurd, en ná Stille Zaterdag een wederopstanding plaatsvond.

Stil

Stille Zaterdag hing er, om het even zo te zeggen, ietwat "stilletjes" tussenin. Daar moest verandering inkomen, aldus mijn van nature kritisch doch inventieve vrienden. Hun oplossing was als volgt: Stille Zaterdag heet vanaf nu Positieve Zaterdag!

Op positieve zaterdag denkt men positief, doet men positief en maakt men plannen voor wederopstanding. Wederopstanding van oude vriendschappen, van huwelijken waar de sleur in is gekomen en zélfs wederopstanding van zaken. Want, de Grote C die ik nooit volledig uit zal spreken, heeft een flink slagveld achtergelaten op "de markt".

Het effect van positieve zaterdag was voor ons een berg goede ideeën (een boot die kan leiden tot meer omzet, maar daarover later meer), een berg minder goede ideeën (het implementeren van het woord "gullie" als synoniem van "jullie" in de Nederlandse taal) en vooral een berg plezier. Kon het maar elke zaterdag positieve zaterdag zijn...

Sanne Nuij van Arnhem is directeur/ eigenaar van Plan T, een adviesbureau voor verandermanagement. Plan T biedt ook trainingen op het gebied van creativiteit en communicatie voor bedrijven én particulieren, alsmede coachingstrajecten.Voor meer informatie: http://www.plan-t.nl/