DEN HAAG - Meer dan 7 miljoen mensen hebben voor 1 april hun belastingaangifte gedaan bij de Belastingdienst. Dat heeft het ministerie van Financiën dinsdag bekendgemaakt.

Wie voor 1 april aangifte deed, krijgt voor 1 juli bericht, en in de meeste gevallen geld terug. Meer dan 2,5 miljoen mensen hebben dit jaar gebruikgemaakt van de vooraf ingevulde digitale aangifte.

De overgrote meerderheid doet zijn belastingen digitaal, nog 350.000 mensen dienden een papieren aangifte in.

Bankgegevens

Demissionair minister Jan Kees de Jager wil volgend jaar in de vooraf ingevulde aangifte ook de bank- en spaargegevens opnemen. Nu zijn al gegevens opgenomen over het inkomen, over heffingskortingen, de WOZ-waarde en de al ontvangen voorlopige teruggaaf. ''Dan hoef je bijna niks meer te doen straks'', aldus De Jager dinsdag in zijn wekelijks gesprek bij RTL Z.

De belastingtelefoon was de afgelopen periode ondanks 100.000 bellers per dag gemiddeld 83 procent van de tijd bereikbaar. Tussen januari en eind maart kwamen er 4,6 miljoen telefoontjes binnen.

Verkeersboetes

De Jager gaf dinsdag aan dat de Belastingdienst bij het controleren van dossiers ook kijkt naar de bestanden van het Centraal Justitieel Incassobureau, dat verkeersboetes uitgeeft.

Volgens De Jager is er een verband tussen mensen die boetes krijgen voor 'hufterachtig' gedrag in het verkeer, zoals voor door rood licht rijden, en mensen die zich vaker dan gemiddeld bezondigen aan belastingontduiking, bijvoorbeeld door de bijtelling voor een auto van de zaak niet op te geven.

De Jager gaf aan dat de Belastingdienst de jacht gaat intensiveren op automobilisten die privé meer dan 500 kilometer in hun leaseauto rijden terwijl ze geen bijtelling rekenen. De Belastingdienst is bij pretparken en in de zomervakanties bij de landsgrenzen op zoek naar dergelijke autobezitters. Met al dit soort methoden wordt de pakkans voor belastingontduikers steeds groter, aldus De Jager.