AMSTERDAM - Griekenland wil dat de voorwaarden om in aanmerking te komen voor steun van de andere eurolanden worden aangepast. Dat hebben niet bij naam genoemde overheidsbronnen dinsdag laten weten aan nieuwsbureau Market News International.

Vorige maand bereikten de Europese regeringsleiders een akkoord over eventuele steun aan Griekenland.

Als het land schuldhulp nodig heeft, moet het eerst aankloppen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarna zijn de vijftien andere landen van de eurozone bereid extra geld te lenen aan Griekenland.

Ingrijpende maatregelen

Maar de Griekse regering zou zich inmiddels hebben gerealiseerd dat het IMF ingrijpende maatregelen zal eisen als voorwaarde voor steun. Om deze maatregelen te ontwijken, zou Griekenland het IMF toch buiten de deur willen houden.

Of dit een realistische wens is, is de vraag. Betrokkenheid van het IMF was een centraal onderdeel van het Europese steunplan en werd vooral door Duitsland en Nederland als cruciaal gezien.

Op de financiële markten werd zeer negatief gereageerd op de berichtgeving. Het rendement op tienjarige Griekse staatsleningen schoot ten opzichte van maandag meer dan 40 basispunten (0,4 procentpunt) omhoog en stond dinsdagmiddag rond de 7 procent.

Dit is hetzelfde niveau als eind januari toen de onrust rond de Griekse overheidsfinanciën losbarstte. Rendement en prijs van een staatslening bewegen tegengesteld aan elkaar.

Schuldenlast

De Griekse overheid kampt met een relatief grote schuldenlast en een groot begrotingstekort. Het land moet dit jaar voor tientallen miljarden euro schulden aflossen en daarvoor nieuwe staatsleningen verkopen. De angst is, dat het land hier niet in zal slagen.

Rijke Grieken en Griekse bedrijven lijken ondertussen het zekere voor het onzekere te nemen. De Britse krant Daily Telegraph meldde maandag dat op grote schaal tegoeden van Griekse banken worden overgeboekt naar het buitenland of naar lokale bijkantoren van niet-Griekse banken.

Vooral banken in Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Cyprus zouden veel geld hebben zien binnenstromen. Volgens de krant hebben Griekse bedrijven en spaarders in januari en februari voor ongeveer 8 miljard euro aan tegoeden naar het buitenland overgemaakt.