Kredietwaardering IJsland verlaagd

REYKJAVIK - Kredietbeoordelaar Moody's heeft de waardering voor de staatsschuld van IJsland verlaagd van 'stabiel' naar 'negatief'. Onzekerheid als gevolg van het uitblijven van een akkoord over de failliete bank Icesave is de aanleiding voor de verlaging, zo liet Moody's dinsdag weten.

Volgens Moody's ''wordt het herstel van de IJslandse economie bedreigd door het uitblijven van een oplossing. Hierdoor is er een blokkade voor de instroom van privaat of officieel kapitaal naar het land''.

Moody's hanteert na de verlaging een BAA3-waardering voor IJsland. Elke volgende afwaardering resulteert in een 'rommel' ('junk') status voor de IJslandse staatsschuld.

Referendum

De bevolking van IJsland verwierp begin maart in een referendum een eerder bereikt akkoord over de afbetaling van het geld dat de Britse en Nederlandse overheid hebben voorgeschoten om gedupeerde spaarders van Icesave te compenseren.

Om in aanmerking te komen voor leningen van het Internationaal Monetair Fonds moet IJsland hierover een nieuw akkoord sluiten, maar dat lijkt voorlopig niet in zicht.

NUwerk

Tip de redactie