DUBLIN - De genationaliseerde Anglo Irish Bank heeft tussen september 2008 en het einde van 2009 een recordverlies van 12,7 miljard euro geleden. Dat maakte de Ierse bank woensdag bekend.

Het torenhoge verlies, het hoogste dat ooit door een Iers bedrijf bekend moest worden gemaakt, kwam vooral door enorme afschrijvingen op slechte leningen. In totaal verloor Anglo Irish Bank daarop 15,1 miljard euro.

Woensdag pompte de Ierse regering nog eens 8,3 miljard euro in de noodlijdende staatsbank.

De regering waarschuwde daarbij dat de bank in de nabije toekomst waarschijnlijk nog eens 10 miljard euro nodig zal hebben om de verliezen te dekken. Vorig jaar kreeg Anglo Irish al een injectie van 4 miljard euro.

Nieuw kapitaal

Concurrent Bank of Ireland maakte woensdag bekend 2,7 miljard euro aan nieuw kapitaal nodig te hebben. De bank, die voor 16 procent in handen is van de Staat, verloor in de periode van maart tot en met december vorig jaar bijna 1,5 miljard euro.

''De resultaten van 2009 laten duidelijk zien welke dure fouten er in het verleden zijn gemaakt bij het uitlenen van geld'', gaf Anglo Irish Bank in een verklaring toe. ''We willen nu een constructieve bijdrage leveren aan een hervormd en gemoderniseerd Iers banksysteem.''