AMSTERDAM - In de politiek gaan in deze tijd van verkiezingen stemmen op om uitkeringsinstantie UWV op te heffen of uit te kleden.

Dat zou niet goed voor Nederland zijn, zei UWV-bestuursvoorzitter Joop Linthorst woensdag bij de presentatie van het jaarverslag over 2009.

''Wij kijken met zorg naar de neiging met allerlei ingrijpende voorstellen te komen. Op papier gebeurt er van alles en voor je het weet besta je alleen nog op papier'', aldus Linthorst. Hij verdedigt zijn organisatie met verve. UWV is effectief, zo betoogt hij. ''Je bent wel gek als je dat te grabbel gooit. Dan moet je op z'n minst aantonen dat wat je ervoor in de plaats stelt even efficiënt is.''

Bezuinigingen

De ambtelijke werkgroepen die kijken hoe er miljarden bezuinigd kunnen worden, kijken ook naar de sociale zekerheid. ''Als je dat soort bedragen moet besparen, dan gaat dat in de uitkeringen zitten'', stelt Linthorst. De uitvoeringskosten van UWV zijn laag en het is ''wensdenken'' om te suggereren dat een andere vorm van uitvoeren substantiële besparingen oplevert.