AMSTERDAM - Nederlandse ondernemingen moeten de komende jaren voor miljarden aan aflopende bankleningen herfinancieren. Daardoor zal er binnen afzienbare tijd een groot beroep worden gedaan op de financieringsmarkt, verwacht bankconcern ING.

Marktkenners voorzien dat de herfinanciering stukken duurder wordt omdat veel van de aflopende leningen voor de kredietcrisis goedkoop zijn afgesloten.

Volgens Fred Huibers, vermogensbeheerder bij Het Haags Effektenkantoor, zal er bovendien een schaarste ontstaan op de kredietmarkt. ''Veel bedrijven zullen geen leningen meer krijgen of tegen onmogelijke voorwaarden'', aldus Huibers.

Voorwaarden

Volgens hem kijken banken nu de andere kant op wanneer bedrijven de afspraken over het krediet schenden. ''Maar als de leningen aflopen krijgen ze het slechte nieuws. Dan heeft de bank de kans om te zeggen: we stoppen er mee of we gaan verder, maar tegen heel andere voorwaarden'', aldus Huibers. Hij denkt dat vooral private equity-partijen, bouwondernemingen en de kleinere bedrijven hierdoor in de problemen komen.

Overnames

Buitenlandse private-equity-fondsen namen in de jaren voor de crisis het ene na het andere bedrijf over met goedkoop geleend geld. Deze leningen proberen ze nu te herfinancieren door onder meer obligatieleningen uit te geven of geld op te halen met een beursgang.

Volgens de geruchten bereiden de Nederlandse halfgeleiderproducent NXP en kabelbedrijf Ziggo, beide in handen van private equity, om deze reden een beursgang voor. Ziggo werd in 2006 overgenomen door de fondsen Cinven en Warburg Pincus, die 4,35 miljard euro leenden om de deal te financieren. NXP werd eveneens in 2006 ingelijfd, door een groep investeringsfondsen, waaronder KKR, Silverlake en Apax Partners.

'Niet wachten'

Volgens ING neemt de belangstelling voor zogenoemde syndicaatleningen toe. ''We raden bedrijven die binnen afzienbare termijn moeten herfinancieren aan om niet te lang te wachten'', zegt Annerie Vreugdenhil van ING Commercial Banking.

Volgens de bank is het nu nog relatief aantrekkelijk om deze leningen te herfinancieren. Een syndicaatlening is een financiering voor bedrijven waar verschillende banken bij betrokken zijn. Ze hebben meestal een grotere omvang en een langere looptijd dan andere financieringsvormen.