DEN HAAG - Demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer) spreekt woensdag van een ''erg belangrijke uitkomst'' van de ANWB-peiling. Daaruit kwam naar voren dat 68 procent van de ANWB-leden betalen voor gebruik van de auto eerlijker vindt dan betalen voor het bezit.

Wel spraken de leden hun zorgen uit over het registratiesysteem bij een kilometerheffing en de privacy. Het spitstarief wezen ze resoluut af.

Volgens Eurlings biedt de uitkomst van de peiling ''voldoende handvatten'' om verder te gaan met het principe van betalen voor het autogebruik. Volgens hem zijn de ANWB-leden met ''verbeterpunten'' gekomen die Eurlings ter harte had genomen, als hij als minister nog missionair zou zijn geweest.

Spits

Eurlings zei dat ook hij altijd heel voorzichtig is omgegaan met de mogelijkheden voor een apart tarief in de spitsuren. Een proef in Amsterdam moest duidelijk maken of een combinatie van een laag tarief en goede doorstroming mogelijk is.

Eurlings maakte zich de afgelopen jaren sterk voor een systeem van kilometerbeprijzing. Zijn vrees is dat als tegenstanders met alternatieven komen, uiteindelijk ''als een duveltje uit een doosje'' allerlei tolsystemen weer zullen opduiken. ''En dan is iedereen duurder uit'', voorspelde de CDA'er.