DUBLIN - De Ierse regering heeft dinsdag nieuwe plannen gepresenteerd om de bankensector weer gezond te maken.

Daarbij koopt de regering voor tientallen miljarden euro's aan slechte leningen en beleggingen op en wordt er nog eens 8,3 miljard euro in de genationaliseerde Anglo Irish Bank gepompt.

Minister van Financiën Brian Lenihan maakte verder bekend dat de overheid waarschijnlijk een meerderheidsbelang neemt in Allied Irish Bank, dat nu voor een kwart in handen van de Staat is. Ook Bank of Ireland en Irish Nationwide Building Society ontvangen nieuwe staatssteun.

Beleid

Lenihan zei tegen het parlement dat hij geschokt is over het slechte beleid dat de Ierse banken voor de financiële crisis hebben gevoerd. ''Al onze ergste angsten werden overtroffen'', aldus de minister.

Via een speciaal opgerichte 'bad bank' wil de overheid voor 81 miljard euro aan slechte leningen en beleggingen van de banken overnemen. In eerste instantie wordt daarbij voor een fikse korting een pakket van 1200 leningen overgenomen. Die vertegenwoordigden ooit een waarde van 16 miljard euro, maar leveren de banken nu nog maar 8,5 miljard euro op.