AMSTERDAM - Een Amerikaanse oliebedrijf heeft klimaatsceptici bijna 73 miljoen dollar betaald voor het verspreiden van 'misleidende informatie' over de opwarming van de aarde. De bazen van Koch Industries hoopten hiermee maatregelen tegen klimaatverandering de kop in te drukken.

Dat blijkt uit onderzoek van Greenpeace waar de Britse krant the Guardian over bericht.

Het oliebedrijf zou tussen 1997 en 2008 35 conservatieve groeperingen en 20 senatoren en congresleden 48 miljoen dollar hebben betaald. Tussen 2005 en 2008 zou er nog eens 25 miljoen dollar zijn betaald aan groepen die de klimaatverandering openlijk in twijfel trokken.

Greenpeace beschuldigt de betaalde klimaatsceptici ervan misleidende informatie te hebben verspreid over klimaatwetenschap en bedrijven in groene energie.

Discussie

In een verklaring laat Koch Industries weten dat het altijd veel heeft gedaan aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgas. "We zijn voorstander van een open, wetenschappelijke discussie over klimaatverandering en het effect van energiebeleid op de wereldwijde economie."

Koch Industries heeft een jaaromzet van 100 miljard dollar. Het bedrijf is actief in bijna 60 landen en heeft 70 duizend werknemers. David Koch, die samen met broer Charles grootaandeelhouder is van Koch Industries, zegt meestal gekscherend over zijn bedrijf: "Het is het grootste bedrijf waar je je nog nooit van gehoord hebt."