AMSTERDAM - De verkoop van Bouwfonds aan ABN Amro, een van de grootste privatiseringen van de afgelopen tien jaar, was doorgestoken kaart.

De overheidsinstelling blijkt vertrouwelijke documenten, met daarin een bod van ING, te hebben gelekt aan de toenmalige topman van ABN Amro, Rijkman Groenink. Dat meldde de Volkskrant woensdag op basis van documenten en gesprekken met betrokkenen bij de verkoop van Bouwfonds aan ABN Amro.

De gemeenten, de aandeelhouders van Bouwfonds, zouden hierdoor tientallen miljoenen mis hebben gelopen. Volgens de krant was Cees H. de drijvende kracht achter het lekken van het ING-bod. Hij was tot 2001 de topman van Bouwfonds.

Bod

ING zou een bod van 2,75 miljard gulden (1,25 miljard euro) hebben neergelegd voor het vastgoedbedrijf. Twee weken later lieten ABN en Bouwfonds weten dat de privatisering een feit was en dat er geen andere partijen in de race waren. Bouwfonds ging tien jaar geleden voor 75 miljoen gulden minder naar ABN Amro.

ABN Amro kon woensdag nog niet reageren op de berichtgeving.

SP

De SP wil dat de minister van Justitie een strafrechtelijk vooronderzoek laat doen naar mogelijke strafbare feiten rond de verkoop. De SP is altijd tegen de privatisering van Bouwfonds geweest.

Tweede Kamerlid Paulus Jansen wil dat ''alles uit de kast gehaald wordt om deze diefstal van gemeenschapsmiddelen te vervolgen en zo mogelijk ook de illegaal behaalde winst terug te halen''.