UTRECHT - Reizigers met een abonnement van de Nederlandse Spoorwegen hoeven per 1 april geen toeslag meer te betalen voor de hogesnelheidstrein Fyra tussen Amsterdam en Rotterdam.

De NS wil met de actie, die loopt tot 1 september, de vaste klanten kennis laten maken met de hogesnelheidslijn, zei een woordvoerder van de NS dinsdag.

De actie geldt voor houders van een OV- jaarkaart, NS-jaarkaart en reizigers met een jaartrajectkaart Amsterdam-Rotterdam.

Tijdwinst

De Fyra brengt reizigers in 43 minuten van Amsterdam naar Rotterdam, wat een tijdwinst oplevert van 20 minuten. Reizigers betalen daar een toeslag van 7,40 euro per enkele reis voor. Vanaf eind april gaat de Fyra ook in de weekeinden rijden.

NS heeft de klantactie versneld nadat enkele klanten hadden geklaagd over een onduidelijkheid in de kleine lettertjes over de toeslagen op de achterkant van de jaarkaart. Daar staat dat het vervoerbewijs geldig is op alle binnenlandse treinen met uitzondering van de Thalys.

Maar de NS wijst erop dat in de algemene voorwaarden staat dat vervoerbewijzen in de Fyra geldig zijn alleen in combinatie met een Fyra-toeslag. Die toeslag hoeft per 1 april alleen niet meer te worden betaald.