YOKOHAMA - De Japanse autofabrikant Nissan heeft dinsdag al een flinke prijs geplakt op het elektrisch aangedreven model Leaf, dat naar verwachting in december op de markt komt.

De eenvoudigste uitvoering gaat 3,8 miljoen yen, omgerekend ruim 30.000 euro, kosten. Nissan rekent op een subsidieregeling van de Japanse overheid om consumenten massaal aan de milieuvriendelijke auto te krijgen.

Verrekend voor subsidies komt de prijs van een Leaf volgens het concern op iets minder dan 3 miljoen yen. Dat is nog altijd anderhalf keer zo veel als de prijs van een Prius, het milieu-icoon van rivaal Toyota.

Benzinetank

De Prius en de Leaf zijn echter niet helemaal vergelijkbaar. De Leaf, met een bereik van 160 kilometer, wordt volledig elektrisch aangedreven, terwijl de Prius bij hogere snelheden 'bijtapt' uit de benzinetank. Carlos Ghosn, die zowel over Nissan als over Renault de scepter zwaait, heeft veel vertrouwen in de markt voor 'groene' auto's.

Hij denkt dat elektrische auto's in 2020 een marktaandeel hebben van 10 procent. Nissan hoopt in het huidige boekjaar, dat loopt tot en met maart 2011, ongeveer zesduizend Leafs te verkopen.