AMSTERDAM - Cloud computing lijkt een belangrijke bron van vervuiling te worden. Om de enorme hoeveelheid gegevens op het internet te kunnen bewaren, zetten Facebook, Apple en andere techbedrijven datacenters neer die gevoed worden door energie uit steenkool.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van milieuorganisatie Greenpeace. Het bedrijf achter de sociale netwerksite Facebook bouwt bijvoorbeeld een faciliteit in Oregon die voornamelijk op kolen draait, terwijl Apple hetzelfde doet in North Carolina.

Volgens Greenpeace moeten internetbedrijven beter bekijken waar ze precies bouwen en beter lobbyen voor schone energie. "Het laatste dat we kunnen gebruiken is meer opslagruimte voor de cloud op plaatsen waar het de vraag naar vervuilende energie op basis van kolen aanzwengelt", aldus de organisatie.

Capaciteiten

De uitdijende hoeveelheid van bedrijfsgegevens, video's en foto's op internet zorgt ervoor dat de capaciteiten van datacenters steeds groter moeten worden om de cloud van ruimte te voorzien. De cloud verwijst naar het internet en het gedeelte van het computergebruik dat niet op de PC van de gebruiker plaatsvindt.

Volgens Greenpeace beschikken naast Apple en Facebook ook Yahoo, Microsoft en Google over tenminste een aantal faciliteiten dat zwaar op kolenenergie leunt. Energiecentrales in de Verenigde Staten maken nog veel gebruik van kolen, omdat deze een goedkope energiebron vormen.

De organisatie merkt wel op dat er ook bedrijven zijn die bewustere keuzes maken. Zo zette Yahoo een datacenter bij New York neer dat energie van een waterkrachtcentrale betrekt. Google-dochter Google Energy mag tegenwoordig zijn eigen elektriciteit inkopen en verkopen, zodat het bedrijf een grotere flexibiliteit heeft.

Uitstoot

De cloud zou volgens de milieuorganisatie tot aan 2020 wel eens de snelst groeiende tak van de technologische infrastructuur kunnen zijn. De uitstoot neemt waarschijnlijk met gemiddeld vijf tot zeven procent per jaar toe.

China is daarbij de grootste vervuiler. Het land nam in 2007 nog 23 procent van de cloud-uitstoot voor zijn rekening, in 2020 is dat opgelopen naar 29 procent. Oe de tweede plaats staan Canada en de Verenigde Staten, die in 2007 samen goed waren voor 19 procent van de totale uitstoot. Zij zullen in 2020 nog 15 procent op hun conto kunnen schrijven.