EINDHOVEN - Eindhoven Airport bereikt sneller de grenzen van de toegestane groei dan verwacht. In 2011 zal de uitbreiding van bestaande en nieuwe vluchten nog maar gering zijn.

Dat zei luchthavendirecteur Joost Meijs dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in het Eindhovens Dagblad.

In het eerste kwartaal van dit jaar verwerkte Eindhoven Airport 375.000 passagiers. Dat is een stijging van 26 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Vorig jaar maakten in totaal 1,7 miljoen reizigers gebruik van de regionale luchthaven.

Op basis van deze cijfers denkt Meijs dat de luchthaven de grens van twee miljoen passagiers zal passeren. Enkele maanden geleden werd nog uitgegaan van 1,9 miljoen passagiers in 2010.

Vliegtaks

Volgens de directeur wordt de extreme groei veroorzaakt door de afschaffing van de vliegtaks, waardoor prijsvechters als Ryanair en Wizzair nieuwe bestemmingen vanaf Eindhoven zijn gaan aanbieden.

Eindhoven Airport is met omliggende gemeenten, provincie en de milieubeweging in gesprek om te komen tot een nieuwe regionale overeenkomst. In de vorige overeenkomst, die dateert van 2000, is afgesproken dat niet het aantal vluchten, maar de hoeveelheid lawaai maatgevend is. De richtlijnen die toen zijn afgesproken, voldoen echter niet meer aan de verwachte groei van de luchthaven.

Eindhoven Airport wil onder meer de openingstijden van de luchthaven verruimen en rekent erop dat de Eindhovense vliegbasis van Defensie geluidsruimte zal overdragen aan de civiele luchtvaart. Het meest recente ontwerpadvies van de commissie-Alders spreekt over een passagiersaantal in 2020 van 3,5 miljoen.