WARSCHAU - Griekenland heeft op korte termijn geen hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nodig. Dat zei IMF-topman Dominique Strauss-Kahn maandag bij een bezoek aan Polen.

Volgens Strauss-Kahn hebben de Grieken het IMF nog niet om hulp gevraagd en zijn er geen aanwijzingen dat ze dat binnenkort wel zullen doen. Europese regeringsleiders spraken afgelopen week af dat Griekenland in geval van nood eerst bij het IMF moet aankloppen voor steun. Als de kredieten van het IMF tekort schieten, dan zijn de andere eurolanden bereid om ook geld te lenen.

''Ik hoop dat het Europese plan helpt'', zei Strauss-Kahn. ''We staan klaar om Griekenland te helpen, maar het is nog niet duidelijk of hulp absoluut noodzakelijk zal zijn.''

Wortels

Volgens de Franse ex-minister van Financiën toont de onrust rond Griekenland dat het economisch bestuur van de eurozone beter moet worden georganiseerd. ''Je moet landen wortels voor kunnen houden als beloning en je hebt grote stokken nodig om mee te slaan. Ik ben bang dat we tot nu toe alleen de wortels hebben gevonden en niet de stok.''

Volgens Strauss-Kahn moet er betere controle komen op de boekhouding van Europese landen en op de naleving van de begrotingsregels.

Om landen te straffen voor wanbeleid moet het volgens hem mogelijk worden ze uit te sluiten van Europese hulpfondsen. Ook als Griekenland uiteindelijk geen hulp van buiten nodig heeft zijn die hervormingen onmisbaar, stelde hij.