In Mali kiest een groeiend aantal katoenboeren voor de biologische variant van hun product, zonder gebruik van schadelijke pesticiden. Een paar jaar geleden waren er slecht een honderdtal pioniers, nu telt het West-Afrikaanse land er al zevenduizend. Lokale modeontwerpers helpen mee aan de promotie van biokatoen.

Mali is de tweede katoenproducent van Afrika, na Egypte. Biokatoen was tot voor kort voornamelijk bedoeld voor de internationale markt. Bedrijven als Victoria’s Secret en Marks & Spencer gebruiken deze ‘Fair Trade’ stoffen voor de kledingproductie. Maar sinds een paar jaar richten de katoenboeren zich ook op de locale markt.

Tijdens het jaarlijkse Daoula-festival in Koulikoro, vlakbij de hoofdstad Bamako, wordt de biokatoen gepromoot. Concerten, debatten en bio-modeshows: het grote publiek wordt hier verteld dat ze beter kleding kunnen kopen dat is gemaakt van biologisch katoen.

Materiaal

De modeontwerpers die het festival organiseren hopen bezoekers te overtuigen door te laten zien dat ze met lokaal materiaal werken.

De groeiende groep katoenboeren gebruikt geen chemische stoffen meer, maar organische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De mensen die op het veld werken lopen zo ook minder gevaar en het is beter voor het milieu. Het scheelt ook in de kosten, de pesticiden werden voorheen vanuit het buitenland geïmporteerd.

Bekijk alle afleveringen uit deze serie