Nederland telt een handjevol bedrijven dat Het Nieuwe Werken volledig omarmt heeft en er een missie van gemaakt heeft. Meestal gaat het om bedrijven die veel kenniswerkers in huis hebben. Vooral ondernemingen in de IT-branche en de financiële dienstverlening zien er brood in.

Verzekeraar Interpolis bijvoorbeeld stapte in 1996 al over op Het Nieuwe Werken. Binnen het bedrijf zijn verschillende ruimten, clubhuizen genoemd, om in te werken, te overleggen, elkaar te ontmoeten, te ontspannen en te eten.

Ook Microsoft Nederland is een van de bedrijven die zich volledig aan Het Nieuwe Werken heeft aangepast. Het hoofdkantoor bij Schiphol is ingericht en functioneert als een soort ontmoetingsplaats voor de werknemers. Zij kunnen afhankelijk van hun geplande taken kiezen voor bepaalde soorten werkplekken, zoals stilteruimtes, vergaderruimtes of creatieve ruimtes.

Loungebanken

Niemand heeft bij Microsoft dan ook een vaste werkplek, inclusief de directeur, en het interieur oogt huiselijk door het gebruik van kleur, loungebanken en schemerlampen.

Ook de Rabobank wil haar medewerkers plaats- en tijdonafhankelijk laten werken. Op het nieuwe Utrechtse hoofdkantoor is het programma ‘Rabo Unplugged’ in gebruik genomen.

In de praktijk betekent dit dat er geen vaste werkplekken zijn, dat overal een draadloos netwerk beschikbaar is en dat alle werknemers over een laptop beschikken. Het is de bedoeling dat in de loop van dit jaar het hele bedrijf overstapt op ‘Rabo Unplugged’.

Andere grote bedrijven die de nieuwe manier van werken aanhangen zijn onder meer Hewlett Packard, Oracle, IBM en KPN.