De leidinggevende van weleer moet in Het Nieuwe Werken plaatsmaken voor een nieuwe variant. De hiërarchische kantooromgeving, waarin de baas zijn medewerkers controleert en taken oplegt, verdwijnt.

Managers 2.0 zullen hun personeel de ruimte moeten geven. In plaats van aanwezigheid zijn de uiteindelijke resultaten van belang. Om het functioneren van de werknemer enigszins in de gaten te kunnen houden, heeft de Erasmus Universiteit in samenwerking met Microsoft een arbeidsproductiviteitsmeter ontwikkeld.

Werd de ‘ouderwetse’ manager afgerekend op het kunnen plannen, organiseren, motiveren en controleren van werknemers, in Het Nieuwe Werken draait het om de dialoog en moet de leidinggevende zich opstellen als een soort coach.

Vertrouwen

Roland Hameeteman stelt in zijn boek ‘Klein receptenboek voor het nieuwe werken’ dat vertrouwen een van de basisingrediënten van Het Nieuwe Werken vormt.

In het boek Ambtenaar 2.0 wordt een aantal praktische tips gegeven. De manager 2.0 zou informatie, zoals rapporten en verslagen, binnen de afdeling beschikbaar kunnen stellen, zodat medewerkers daar zelf mee aan de slag kunnen.

Verder moet het aantal vergaderingen vooral zoveel mogelijk beperkt worden en is het handig als de leidinggevende via blogs deelt waar hij mee bezig is. Ook medewerkers moeten gestimuleerd worden blogs bij te houden en zoveel mogelijk te netwerken en hun kennis te delen.