AMSTERDAM - De bevolking moet kunnen nagaan in welke bedrijven Kamerleden aandelen hebben. Dat bepleit hoogleraar economie Laurence van Lent van de Universiteit van Tilburg.

Met een collega van de Manchester Business School deed hij onderzoek naar Amerikaanse Congresleden. De conclusie: aandelenbezit is van grote invloed op het stemgedrag van Amerikaanse volksvertegenwoordigers.

Een groot aantal banken raakte in de tweede helft van 2008 in grote moeilijkheden. Zij hadden veel geld gestoken in complexe beleggingsproducten die gebaseerd waren op risicovolle leningen.

Rommelobligaties

Om faillissementen te voorkomen stelde de Amerikaanse overheid een fonds in om banken van die 'rommelobligaties' te verlossen.

Van Lent en Tahoun onderzochten het stemgedrag van congresleden rond dat reddingsplan, dat op het hoogtepunt van de kredietcrisis voorzag in een noodfonds van honderden miljarden dollars.  Zij ontdekten dat van de parlementariërs met aandelen in de financiële sector, een beduidend hoger percentage voor het plan stemde.

Belangenverstrengeling

Politici hebben er zelf direct nadeel van als de instelling waar zij aandelen in hebben failliet gaat. Daarom kan al snel de schijn van belangenverstrengeling ontstaan.

Om na te kunnen gaan of politici wel in het algemeen belang handelen, zou openbaar moeten worden in welke bedrijven zij aandelen hebben.