Het Nieuwe Werken vereist een andere dan de 'gewone' kantooromgeving. Niet alleen zijn er andere voorzieningen nodig, ook springen werknemers flexibeler om met hun werkplekken en werken ze regelmatig op andere plaatsen waardoor er structureel minder ruimte in beslag wordt genomen.

Het kantoor wordt, in plaats van een plek waar personeel van 9.00 tot 17.00 uur aan een bureau vastgeplakt zit, een ontmoetingsplaats, waar collega's elkaar tegenkomen, kunnen netwerken, vergaderen en brainstormen.

Een typisch kantoor in de stijl van Het Nieuwe Werken beschikt bijvoorbeeld over stiltewerkplekken, flexplekken en videoconferentieruimtes. Uit onderzoek van TNO blijkt bijvoorbeeld dat informele ontmoetingsplaatsen de uitwisseling van informatie en de innovativiteit stimuleren.

Taken

In een kantoor in de stijl van Het Nieuwe Werken bevinden zich idealiter verschillende typen werkplekken, die gericht zijn op de taken en werkzaamheden die gedurende een dag voorkomen, zoals bellen, nadenken en overleggen.

Een andere mogelijkheid binnen Het Nieuwe Werken is het gebruik van zogenoemde open flexkantoren, waar werknemers en zelfstandigen flexibel terecht kunnen. Uit onderzoek is echter gebleken dat de beschikbare ruimte nog beperkt gebruikt wordt.

TNO-onderzoeker Peter Vink heeft aangetoond dat de werkomgeving een grote invloed heeft op de productiviteit van de werknemer. Uit zijn boek 'Aangetoonde effecten van het kantoorinterieur' komt naar voren dat medewerkers productiever zijn wanneer zij meer controle hebben over hun werkomgeving en betrokken worden bij de inrichting.

Wit licht

Andere opmerkelijke conclusies: wit licht na de lunch zorgt voor een verhoogde alertheid en voetstappen op de vloer richting de trap maakt het aantrekkelijker die trap ook daadwerkelijk te beklimmen.

Een plant op de kamer vergroot de kans op nieuwe ideeën en bij een stijging van de omgevingstemperatuur van 21 naar 27 graden, daalt de productiviteit met 30 procent.

Eerder onderzoek liet zien dat staand vergaderen veel effectiever is dan zittend overleggen. Door te staan kan de duur van een vergadering met 30 procent verkort worden, met dezelfde kwaliteit van besluitvorming en resultaten.