ROTTERDAM - De omzet van energiebedrijf Eneco is vorig jaar met 5 procent gestegen naar 5,2 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 272 miljoen naar 177 miljoen euro.

Dit heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt.

De directie wijt de winstdaling niet alleen aan de recessie en eenmalige lasten door de wettelijke verplichting het bedrijf te splitsen, maar ook aan de regulering van de tarieven.

Gesplitst

Eneco wordt gesplitst in een bedrijf dat de energie levert en dat verder gaat onder de naam Eneco en een netwerkbedrijf dat Stedin heet. Elk van de bedrijven gaat volgens Eneco met een gezonde financiële basis de toekomst in.

Het eigen vermogen van Eneco was op de balansdatum ruim 50 procent van het totale vermogen. De aanstaande splitsing heeft zoveel voeten in aarde, dat de raad van bestuur geen verwachting van het resultaat dit jaar uitspreekt.

Duurzame energie

Eneco nam vorig jaar grote delen van het failliete Econcern over en versterkte daarmee de positie op de markt van duurzame energie. Dit droeg al positief bij aan het bedrijfsresultaat, aldus het bedrijf.

Ondanks lagere prijzen was de omzet van gas groter dan in voorgaande jaren. Eneco ging vorig jaar gas leveren aan de elektriciteitscentrales Pergen en Intergen. De slechtere economische omstandigheden leidden wel tot een lagere omzet bij elektriciteit.

Het bedrijfsresultaat daalde met 136 miljoen naar 268 miljoen euro.