Toen ik een documentaire over vrijheidsstrijders zag, vertelde de állerdapperste dat hij een spreekwoord tot zijn mantra had gemaakt: "als je op de rug van een tijger rijdt, is afstappen het gevaarlijkste wat je kunt doen".

Het feit dat de man zijn situatie nog kon verfraaien met een ietwat absurde vergelijking, vond ik bewonderenswaardig; op zijn hoofd stond namelijk een prijs en bedreigingen door de zogenaamde veiligheidsdienst waren aan de orde van de dag.

Ik liep de hele dag met in mijn hoofd die ene zin. Ken ik eigenlijk authentieke tijgerberijders? Even concreet: op een tijger rijden in een kooi wordt wat moeilijk (dan stoot je je hoofd), dus dat moet in de buitenlucht.

Tijger

Het gevaar dat de tijger in kwestie een kant op rent waar jij niet heen wilt, is dus bovengemiddeld. Wat dacht je ervan als de tijger in de boom zou klimmen? Dan zou wel eens gevaarlijk kunnen worden!

En als de tijger langs een etalageruit zou lopen (wat héél onwaarschijnlijk is, maar alles kan tegenwoordig) en jou op zijn rug ziet zitten, dan ben je de sigaar. Maar afstappen; nooit doen.

De tijgerberijders binnen de zakenwereld zijn vermoedelijk óf heel rijk geworden met een zeer riskant maar baanbrekend idee, óf ze zijn volledig failliet en drinken wijn uit een kartonnen pak op een bankje in het park. Zo`n beest neemt dus zó een loopje met je.

ZZP

Als ZZPer is het berijden van een tijger gevoelsmatig extra gevaarlijk. Maar een beetje risico nemen, versnellen, vernieuwen, investeren, is nooit weg. Maar een tijger, dát gaat mij te ver.

Zelf dacht ik aan een koe. Een paard is cliché, een koe daarentegen kan een publiek volledig verrassen. En hard gaan ze niet, die koeien. Mijn koe zorgt dat ik, weliswaar wat langzamer dan een tijger, kom waar ik wil. Afstappen, dat doe ik niet.

Sanne Nuij van Arnhem is directeur/ eigenaar van Plan T, een adviesbureau voor verandermanagement. Plan T biedt ook trainingen op het gebied van creativiteit en communicatie voor bedrijven én particulieren, alsmede coachingstrajecten.Voor meer informatie: http://www.plan-t.nl/