LEIDSCHENDAM - Naar verwachting zullen zo'n 800.000 buitenlandse toeristen de paasdagen doorbrengen in Nederland. Dat zijn er 50.000 minder dan vorig jaar. Dat is de verwachting van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).

Het feit dat Pasen dit jaar vroeger in het jaar valt en de wisselvallige weersverwachting zouden debet zijn aan het lagere bezoekersaantal, aldus het NBTC maandag. De organisatie verwacht dat evenveel Nederlanders als vorig jaar, ongeveer 450.000, er met Pasen op uittrekken, van wie 250.000 in eigen land.

Pasen valt dit jaar op 4 en 5 april en wordt in de branche gezien als de opening van het toeristische seizoen. Het merendeel van de 800.000 buitenlanders die een dagje of een paar dagen in Nederland blijven, komt uit Duitsland. Naar schatting zo'n 65 procent, volgens het NBTC. Een kwart zijn Belgen, ongeveer 10 procent komt uit landen als Frankrijk en Groot-Brittannië.

De kwart miljoen Nederlanders die de paasdagen in eigen land doorbrengen, doen dat in bungalowparken. ,,Maar ook het kamperen en accommodaties met een vaste standplaats zijn populair.''