HAARLEM - Zakenman Jan-Dirk Paarlberg is maandag in de rechtbank van Haarlem gespannen aan zijn proces begonnen. De gevolgen van de beslagleggingen op zijn bezittingen in januari hebben hem veel tijd gekost en dat zou ten koste zijn gegaan van zijn voorbereiding op de strafzaak.

Advocate Bénédicte Ficq vroeg de rechtbank maandag rekening te houden met het concentratievermogen van Paarlberg en de vraagstelling overzichtelijk te houden.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Paarlberg van onder meer witwassen en valsheid in geschrifte.

Endstra

Paarlberg had in de jaren negentig zakelijke relaties met de in 2004 geliquideerde zakenman Willem Endstra. Wat het hof betreft heeft Paarlberg, in de wetenschap dat Endstra werd afgeperst, miljoenen voor misdaadkopstuk Holleeder weggesluisd.

Paarlberg zou ongeveer 17 miljoen euro van Endstra hebben ontvangen op zijn rekeningen in Nederland en Zwitserland. Het zou gaan om door Holleeder van Endstra afgeperst geld.

'Niet prettig'

Paarlberg zei maandag eind 1994 in contact te zijn gekomen met Endstra, die actief was in onroerend goed. In 1997 kreeg hij het idee dat het beter was te breken met Endstra.

Dat kwam doordat bij Endstra ''mensen op bezoek kwamen die ik daarvoor nooit had gezien. Daar voelde ik me niet prettig bij'', aldus Paarlberg.