STOCKHOLM - De Chinese autofabrikant Zhejiang Geely heeft de overeenkomst voor de overname van Volvo zondag ondertekend. Dat maakten de betrokken bedrijven in de Zweedse hoofdstad Stockholm bekend.

Geely bereikte eind december vorig jaar een overeenkomst met Ford over de verkoop van Volvo. De Chinezen betalen 1,8 miljard dollar voor de Zweedse autoproducent. Dat is aanzienlijk minder dan de 6,5 miljard dollar die Ford in 1999 overmaakte aan de Volvo Group.

Geely is naar eigen zeggen van plan om de bestaande fabrieken van Volvo in Zweden en België open te houden. Daarnaast onderzoekt het de mogelijkheden om Volvo's voor de Chinese markt te gaan maken in nieuwe fabrieken in China. Volvo heeft wereldwijd ongeveer 22.000 mensen in dienst, van wie 16.000 in Zweden.

Ford en Geely willen de overname in het derde kwartaal van dit jaar afronden, zo liet de financieel directeur van het Amerikaanse autoconcern weten.

Geely

Zhejiang Geely Holding Group, de nieuwe eigenaar van Volvo Cars, heeft zich in iets meer dan twintig jaar opgewerkt van fabrikant van koelkasten tot een van de grootste onafhankelijke autoproducenten van China.

Het in 1986 opgerichte bedrijf richt zich sinds eind jaren negentig op de productie van auto's. In de jaren daarvoor werden de koelkasten die het bedrijf vanaf de oprichting fabriceerde ingeruild voor lichte motorfietsen en scooters.

Inmiddels heeft Geely ongeveer twaalfduizend mensen in dienst. Het bedrijf fabriceert in zes verschillende fabrieken, met een totale capaciteit van 300.000 auto's per jaar, meer dan dertig verschillende modellen. Die worden niet alleen in China, maar ook in landen als Rusland, Oekraïne en Indonesië aan de man gebracht.

Vorig jaar verkocht Geely ongeveer 325.000 auto's, ruim 50 procent meer dan in 2008. Het overgrote deel van de Geely's wordt binnen China verkocht. Van de ruim 35.000 auto's die in november vorig jaar werden verkocht, kwamen er vierduizend bij een eigenaar in het buitenland terecht. Geely is de op negen na grootste autoproducent van China. In 2010 wil het 400.000 auto's aan de man brengen, 23 procent meer dan vorig jaar.

Het bedrijf heeft oprichter en huidig voorzitter Li Shufu geen windeieren gelegd. De ingenieur is volgens onderzoeksinstituut Hurun de op 122 na rijkste persoon in China, met een geschat vermogen van ongeveer 1 miljard dollar.

Volvo

Geely neemt Volvo voor 1,8 miljard dollar over van het Amerikaanse autoconcern Ford. Daarmee betaalt het Chinese bedrijf aanzienlijk minder dan de 6,5 miljard dollar die Ford in 1999 overmaakte aan de Volvo Group. Dat bedrijf legde zich sindsdien vooral toe op de productie van vrachtwagens en bussen.

Volvo produceerde in 2008 wereldwijd ongeveer 375.000 wagens met in totaal ongeveer 22.000 personeelsleden. De belangrijkste fabrieken van Volvo staan nog steeds in de Zweedse regio Gotenburg/Uddevalla, waar het bedrijf in 1927 de allereerste Volvo, de ÖV4, van de band liet rollen. In Zweden biedt het bedrijf tegenwoordig werk aan ongeveer 16.000 medewerkers. Ook in de Belgische plaats Gent en in het Chinese Chonqing worden Volvo's geproduceerd.

Tot enkele jaren geleden werden er ook in Nederland Volvo's gemaakt. De productie van de laatste Volvomodellen in de NedCarfabriek in Born werd echter in 2004 stilgelegd. De band van Nederland met Volvo stamt uit 1972, toen het Zweedse bedrijf een belang nam in DAF.