Fitch de kredietbeoordelaar verlaagde de status van Portugal. De stap van een van de kleinste bedrijven die landen en bedrijven beoordelen op hun kredietwaardigheid kreeg veel aandacht. Op radio en TV hoorden we hoe slecht het gaat in Portugal en dat de problemen in Europa steeds groter worden.

Na Griekenland komt Portugal. Europa stort in elkaar. Toch vraag ik me af of er echt iemand in de financiële wereld verbaasd was. Immers, we wisten en weten dat een aantal landen met hoge tekorten worstelt. Op zich zit er ook iets vreemds in het hele verhaal.


Tijdens de kredietcrisis moest een goede overheid tekorten creëren om de economie op gang te houden. Portugal kon moeilijk 'we doen het niet' zeggen. Europese leiders zouden dan wel aangeven dat ze niet solidair zijn. Nu de tekorten hoger zijn, valt iedereen over elkaar heen. En dan doet een kredietbeoordelaar simpel zijn werk en iedereen raakt van slag.

Nuance


De vergelijking tussen Portugal en Griekenland gaat ook volkomen mank. Om de nuance aan te geven. De koersen van Portugese obligaties daalden gering op het hele verhaal. Rendement voor tienjarige leningen staat nu op 4,3 procent. Nog altijd ruim een half procent lager dan ruim een maand geleden. Griekenland staat op 6,3 procent. Dat geeft aan dat de markten Portugal geheel anders beoordelen dan Griekenland. Kortom de bekende storm in het bekende glas.


Maar de euro dan, zult u zeggen. Die daalde door de afwaardering van Portugal. Hier geldt dat je oorzaak en gevolg moet scheiden. De euro daalt door diverse oorzaken en daar is Portugal er niet echt een van. Beleggers kiezen nu liever voor dollars.


Herstel

Simpel door het economisch herstel waardoor bijvoorbeeld het vijfjarige rendement op dollarobligaties stijgt. Een andere reden voor de euro daling is natuurlijk ook het gegeven dat de Europese leiders niet met één stem spreken.


Maar je mag stellen dat ze dat nooit hebben gedaan en voorlopig ook niet zullen doen. De interne politieke verhoudingen in een land zijn veel belangrijker dan een gezamenlijk beleid. Europa is monetair een unie maar politiek nog lang niet.


Euro

Overigens, vijf jaar geleden stond de euro/dollar verhouding op hetzelfde niveau als nu. In alle paniekerige verslaggeving eentje om over na te denken. De euro is eigenlijk op lange termijn gewoon een stabiele munt.

Wilfried Steentjes beheert via Steentjes Vermogensbeheer BV vermogens voor particulieren, stichtingen en heeft mandaten voor verschillende pensioenfondsen. Ook heeft hij zitting in beleggingscomité's. Vragen kan altijd via info@steentjes-vermogensbeheer.nl