AMSTERDAM - Met Nederlanders, Polen, Duitsers en Marokkanen praten over cultuurverschillen blijkt voor veel bedrijven een beladen onderwerp. Onterecht, zeggen de schrijvers van een nieuw boek.

Bedrijventrainer en auteur Bart Godding zegt het onderwerp cultuurverschil luchtiger te willen neerzetten. Ook de voordelen van verschillen moeten worden benadrukt. "Polen zijn bijvoorbeeld vaak gedisciplineerder in de uitvoering dan Nederlanders", zegt Godding.

Om misverstanden te voorkomen moeten de verschillen wel bespreekbaar gemaakt worden. Niet wegmoffelen, of opblazen, maar veel praten dus. Problemen met allochtone medewerkers leiden bij veel leidinggevenden anders tot een pijnlijke 'cultuurkramp', stellen Godding en zijn collega-trainer Jack de Waard in het boek 'Coaching zonder grenzen'.

Pool

"Als ik aan een Pool vraag hoe hij over Nederlandse leidinggevenden denkt, volgt er niet altijd een openhartig antwoord", stelt Godding. Volgens hem zijn Polen 'anders geprogrammeerd', en minder snel geneigd om managers tegen te spreken.

Het boek is vooral gericht op leidinggevenden in 'arbeidsintensieve bedrijven'. "Aan de onderkant van de arbeidsmarkt heb je nou eenmaal meer met diversiteit te maken", zegt Godding.

Nadruk

Door de verhitte discussies over andere nationaliteiten 'betrekken de gezichten' bij sommige bedrijven als het over de afkomst van medewerkers gaat, zegt Godding. "Er wordt momenteel veel nadruk gelegd op verschillen. Maar je moet mensen afrekenen op wat ze doen, niet op hun kleur."

Bij nadere inspectie blijken veel problemen tussen collega's niet te wijten zijn aan cultuurverschillen. Godding: "Soms vind je iemand gewoon een rotzak, maar dat heeft zelden iets met afkomst te maken."

‘Coaching zonder grenzen, Effectief leidinggeven aan Juan, Fatima en Thomasz’ verschijnt op 29 maart bij uitgeverij Haystack.