HOOFDDORP - Kartonnen verpakkingen worden door de sterk gestegen prijzen van onder andere oud papier flink duurder. Uiteindelijk zal dit doorberekend worden aan de consument. Dat zei directeur Toon Schrijver van de Vereniging Golfkarton vrijdag.

Golfkarton wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal tijdens het transport van bijvoorbeeld voedingsmiddelen en ook voor dozen waar apparatuur zoals televisies in zitten.

Het karton wordt gemaakt uit hergebruikt papier of verse houtvezels. Beide grondstoffen zijn de afgelopen tijd flink in prijs gestegen.

Oud papier

''De prijs van oud papier is in een jaar tijd verdrievoudigd'', weet Schrijver. Enerzijds komen er in Europa als gevolg van de recessie minder gebruikte verpakkingen beschikbaar, anderzijds is de vraag naar oud papier in China ''gigantisch gestegen''.

En de beschikbaarheid van houtvezels is ook teruggelopen. ''Bijvoorbeeld doordat fabrieken ermee op zijn gehouden. En de transportprijzen zijn flink omhoog gegaan'', aldus Schrijver. De vezels worden vanuit de VS geïmporteerd; de hogere dollar maakt het spul ook duurder.

Marges

De marges van de makers van golfkarton staan dan ook flink onder druk, stelt de branchevereniging. ''Met als gevolg zwaar verliesgevende operaties.''

De fabrikanten zullen de gestegen prijzen proberen door te berekenen bij hun afnemers, de producenten van voedingsmiddelen en elektronica. ''Dat gaat de hele keten door tot uiteindelijk de consument.'' Volgens de vereniging is het eind aan de prijsstijgingen nog niet in zicht.