BRUSSEL - Premier Jan Peter Balkenende is blij met de reactie van de financiële markten op de EU-afspraken over eventuele noodhulp aan Griekenland.

De premier heeft dat vrijdag gezegd na de EU-top in Brussel. ''Het is heel goed dat de koers van de euro weer stijgt. Dat was het beoogde effect: dat het vertrouwen terugkomt.''

De EU-leiders besloten donderdag dat Griekenland eerst bij het Internationale Monetair Fonds (IMF) moet aankloppen voor steun. De eurolanden zijn vervolgens in beginsel ook bereid onder harde voorwaarden leningen te verstrekken.

Balkenende uitte vrijdag nogmaals zijn vreugde over dit resultaat. Een rol van het IMF was volgens hem ''een paar weken geleden nog ondenkbaar''.

Merkel

Volgens de premier heeft hij zelf contact opgenomen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel om te bereiken dat ''de expertise van het IMF'' ingezet zou worden voor de met torenhoge tekorten kampende Grieken.

Die wist vervolgens de Franse president Nicolas Sarkozy te overtuigen. ''Sarkozy wilde eerst niet het IMF als deel van de oplossing.''

Groot tekort

Merkel zei vrijdag dat de regeringsleiders hebben gekeken wie er het best in staat was het probleem met Griekenland op te lossen. Volgens haar is de EU momenteel ''nog niet in staat om te gaan met een land met een groot begrotingstekort''.

Ze is blij met de rol die het IMF nu is toegekend. ''Het IMF beschikt eenvoudigweg over meer ervaring''.

Aanpassing

Merkel vindt dat er niet valt te ontkomen aan een aanpassing van het EU-verdrag. ''Ik denk dat we het nodig hebben'', zo zei ze. De EU moet volgens haar werken aan een oplossing die ervoor zorgt dat de EU op termijn wel in staat is om met een situatie als nu met Griekenland om te gaan.