AMSTERDAM - Het omvallen van DSB Bank heeft staatsbank ABN Amro 100 miljoen euro gekost. De ontvlechting van het bankenconsortium en de integratie met Fortis Nederland kost nog eens 106 miljoen.

Hierdoor heeft ABN Amro vorig jaar een nettoverlies geleden van 117 miljoen euro.

Zonder deze bijzondere posten zou ABN Amro een winst hebben geboekt van 114 miljoen euro in 2009, meldde de bank vrijdag. ABN Amro-topman Gerrit Zalm typeerde 2009 als ''een jaar van uitdagingen''.

Door de moeilijke omstandigheden stegen de voorzieningen voor slechte leningen tot recordhoogte. Die gingen omhoog met 396 miljoen naar 1,17 miljard euro.

Fortis

De juridische separatie van ABN Amro uit het bankenconsortium is op 1 april 2010 een feit. ''Dit zal het begin markeren van een nieuwe periode voor de bank waarin het beste van ABN Amro en Fortis Nederland wordt samengebracht'', aldus Zalm.

Vanaf de tweede helft van het jaar zal de integratie van ABN en Fortis verder vorm krijgen. ABN Amro komt op de gevels en Fortis Bank Nederland verdwijnt uit het straatbeeld.

In totaal werken er 31.000 mensen, waarbij er twee keer zoveel ABN-ers dan Fortiswerknemers zijn.

Verwachting

Zalm sprak tijdens de toelichting op de jaarcijfers de verwachting uit dat ABN Amro ook dit jaar in de rode cijfers zal belanden.

De verkoop van ABN-onderdelen aan Deutsche Bank en reorganisatiekosten van ''enkele honderden miljoenen'' euro zullen dit jaar op de resultaten drukken. ABN Amro Bank en Fortis Bank Nederland zullen vanaf 1 april formeel gefuseerd zijn. Daarbij zullen kosten moeten worden gemaakt voor de integratie van de twee verschillende banken.

In 2011 verwacht Zalm een terugkeer naar winst.