Amerika heeft groot succes met de winning van aardgas op onconventionele wijze. Europa kijkt met interesse naar de mogelijkheden om zich te ontworstelen van de ijzeren greep die Rusland houdt op gasleveranties.

Door Fred Huibers| Het Haags Effektenkantoor

In mijn column van december van vorig jaar "Aardgas genoeg" is geconstateerd dat in Amerika vol ingezet wordt op de zogeheten shale gas. Dat is gas dat gewonnen wordt uit leisteenachtige aardlagen.

De productie draait op volle toeren en inmiddels zijn de Verenigde Staten Rusland gepasseerd als 's werelds grootste producent van aardgas. Er is zoveel gas dat Amerika het goedje exporteert. Installaties om het gas vloeibaar te maken draaien in de belangrijkste Amerikaanse zeehavens op volle toeren.

Zeker, betaalbaar en schoon

In Amerika is er vooral shale gas in gebieden die bestaan uit uitgestrekte laagvlaktes zoals in de staten als Texas en Louisiana. Tegenhangers met vergelijkbare geologische kenmerken zijn te vinden in de Noord-Europese laagvlakte die zich uitstrekt van Nederland naar Polen.

Tot voor kort voldeed gas, in vergelijking met andere fossiele brandstoffen als aardolie en steenkolen, beter aan twee van de drie criteria waaraan een brandstof dient te voldoen. Het was betaalbaar en relatief schoon.

Er komen duidelijk minder schadelijke gassen vrij bij de verbranding van gas dan bij kolen en olie. Alleen met de zekerheid van aanvoer was het slecht gesteld. Veel van het gas moest ingevoerd worden uit landen die geen betrouwbare leveranciers waren, zoals bijvoorbeeld Rusland.

Dichtbij huis

Nu het gas dichtbij huis gewonnen kan worden, is de kans groot dat er in Europa geboord gaat worden naar shale gas. Direct gevolgd door de bouw van meer gasgestookte elektriciteitscentrales.

De bouwkosten per megawatt capaciteit is voor een gas centrale slechts 1 miljoen dollar; veel minder dan de 4 miljoen dollar voor een kerncentrale en 5 miljoen dollar voor windenergie.

Polen

Polen maakt inmiddels ernst met de winning van shale gas. De Pools autoriteiten hebben grote energieproducenten als Chevron, ConocoPhilips en ExxonMobil al concessies verleend om shale gas te winnen.

In totaal zijn 44 concessies uitgegeven en deze maand beginnen de energie maatschappijen met de boringen. Het is duidelijk dat de Poolse autoriteiten vol gas geven.

Fred Huibers is partner hij Het Haags Effektenkantoor