BRUSSEL - Premier Jan Peter Balkenende vindt het akkoord dat de EU-leiders donderdag hebben gesloten over steun aan Griekenland ''zeer verdedigbaar'' en hij zal het dan ook volop verdedigen in de Tweede Kamer.

Niettemin heeft hij een voorbehoud gemaakt in verband met de demissionaire status van het kabinet. De premier noemde het donderdagavond ''winst'' dat over eventuele leningen van de eurolanden aan Griekenland bij unanimiteit besloten moet worden.

De landen zijn vervolgens niet juridisch verplicht om de portemonnee te trekken, al bestaat er wel bij iedereen een principiële bereidheid, aldus Balkenende.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer reageerde vrijdag grotendeels tevreden met de oplossing die de zestien eurolanden hebben gevonden om het noodlijdende Griekenland te kunnen helpen.

Het CDA noemt het een prestatie dat de voorstellen van demissionair premier Jan Peter Balkenende voor een leidende rol van het IMF het met steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel gewonnen hebben van de inzet van de Franse president Nicolas Sarkozy.

De SP is voorzichtig tevreden over de uitkomsten van de EU-top van donderdagavond. Ook de PvdA is tevreden over het uitgangspunt van eerst IMF-hulp, dan eurolanden. Wel heeft de PvdA nog vragen over de precieze voorwaarden en rentepercentages voor eventuele leningen.

Signaal

Balkenende ziet het akkoord vooral als een signaal aan de kapitaalmarkt dat Griekenland zijn financiële problemen zelf moet oplossen, maar dat het land in noodgevallen niet in de steek wordt gelaten.

Ook de afspraak dat de EU gaat bekijken of de handhaving van de Europese begrotingsregels strenger kan, spreekt Balkenende aan. Mogelijk komen er strengere straffen voor lidstaten die er een potje van maken, zoals het stopzetten van bijdragen uit Europese subsidiefondsen.

Zie ook: dossier eurocrisis