BRUSSEL - Griekenland lijkt niet te ontkomen aan een gang naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om zijn financiële nood te lenigen.

Alleen als dat gebeurt, zijn Duitsland, Nederland en enkele andere EU-landen bereid een bijdrage te leveren. Dat bleek donderdag voor aanvang van een EU-top in Brussel. De Griekse schuldencrisis staat daar formeel niet eens op de agenda, maar houdt de gemoederen wel bezig.

Janboel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakte voor haar vertrek naar Brussel duidelijk dat Griekenland er zelf een financiële janboel van heeft gemaakt en dus maar bij het IMF moet aankloppen. Ook premier Jan Peter Balkenende noemde bij een vooroverleg van christendemocratische premiers een rol van het IMF noodzakelijk.

Alleen als de Grieken daar hulp zoeken, sluit hij leningen van andere eurolanden ''onder strenge voorwaarden'' niet uit. Niet het helpen van Athene, maar het waarborgen van de stabiliteit van de euro staat voor Balkenende voorop.

Gemengd

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, het platform van de zestien eurolanden, zei overtuigd te zijn dat er ''een gemengde oplossing'' uit de bus komt, met zowel een bijdrage van het IMF als Europese steun.

Premier José Luis Zapatero van huidig EU-voorzitter Spanje noemde een rol van het IMF bij het zoeken van een uitweg uit de Griekse crisis aanvaardbaar, al bleef hij het belang van een Europese oplossing onderstrepen. Zapatero leek eerder op de lijn te zitten van de Franse president Nicolas Sarkozy, die vindt dat de EU de Griekse problemen zelf de baas moet kunnen.

Ondenkbaar

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie achtte het kort voor de tweedaagse EU-top ondenkbaar dat de EU-leiders het daar niet eens worden over Griekenland, zonder erbij te zeggen hoe het resultaat eruit zal zien.

Barroso riep de EU-landen eind vorige week met klem op een knoop door te hakken over noodhulp aan Athene. De lidstaten twisten hier al weken over.

Griekenland dreigt door zijn torenhoge begrotingstekort geen leningen meer te kunnen sluiten op de kapitaalmarkt, terwijl het binnen afzienbare termijn zo'n 30 miljard euro nodig heeft.

Merkel en Balkenende onderstreepten donderdag nog eens dat de regering in Athene zichzelf in de problemen heeft gebracht en bovendien de EU op het verkeerde been heeft gezet met onjuist statistisch materiaal.

Lenen

De Europese socialisten bepleiten een heel andere oplossing, zei partijvoorzitter Poul Nyrup Rasmussen tijdens vooroverleg van sociaaldemocratische premiers. Volgens hem moet de EU voor Griekenland geld lenen op de kapitaalmarkt tegen gunstige voorwaarden.

''Dat kost de Duitse belastingbetaler geen cent.'' Rasmussen verweet de christendemocrate Merkel dat zij al maanden een oplossing voor Griekenland blokkeert.