AMSTERDAM - Mede dankzij een economische krimp van 4,5 procent, is de Nederlandse advocatuur vorig jaar met 2,5 procent gegroeid. Dat meldt uitgeverij KSU donderdag op basis van een jaarlijks onderzoek naar de branche.

Vooral de middelgrote kantoren groeien, geholpen door een stijging van het aantal faillissementen en ontslagen. In 2009 werden er van de 85.000 ontslagen 20.000 voor de rechter uitgevochten; een groei van 25 procent ten opzichte van 2008.

In totaal nam het aantal rechtszaken sinds 2000 met 60 procent toe tot meer dan anderhalf miljoen. Steeds meer bedrijven nemen advocaten in dienst. Klinken ziet dan ook nog geen einde aan de stijging van het aantal advocaten en rechtszaken.

Teller

"Het aantal advocaten groeit al jaren", zegt KSU-directeur Pablo Klinken. Momenteel staat de teller op bijna 16.000 pleitbezorgers.

Toen de uitgeverij in 1996 begon met het bijhouden bestond de Nederlandse advocatuur nog uit ruim 8.000 advocaten. Dat betekent waarschijnlijk ook een verdubbeling van de advocatenkosten, maar dat houdt KSU niet bij.

Trend

"Middelgrote kantoren profiteren ook van het afstoten van rechtsgebieden die relatief weinig geld opleveren, zoals transportrecht," aldus Klinken. Er kwamen in 2009 ongeveer 200 nieuwe kantoren bij, vooral eenmanszaken. "Dat past in een trend van mensen die voor zichzelf beginnen", zegt Klinken

Het Amsterdamse kantoor De Brauw Blackstone Westbroek is met 281 advocaten voor het eerst het grootste advocatenkantoor van Nederland. De voorgaande jaren mocht NautaDutilh met de toppositie pronken.