BRUSSEL - Demissionair minister-president Jan Peter Balkenende blijft bij zijn standpunt dat áls het noodlijdende Griekenland om hulp vraagt, het land eerst moet aankloppen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat zei Balkenende donderdag kort voor de EU-top in Brussel.

Zo nodig kunnen de Europese landen ook een bijdrage leveren om Griekenland te helpen, maar dan alleen onder harde voorwaarden, vindt Balkenende.

Het Zuid-Europese land lijkt niet te ontkomen aan een gang naar het IMF. Alleen als dat gebeurt, zijn Duitsland, Nederland en enkele andere EU-landen bereid een bijdrage te leveren. De Griekse schuldencrisis staat daar formeel niet eens op de agenda, maar houdt wel alle gemoederen bezig.

Balkenende benadrukte dat Griekenland weliswaar grote problemen heeft, maar dat het land daar zelf voor verantwoordelijk is. Hij vindt het noodzakelijk dat de regering van premier George Papandreou snel bezuinigingen doorvoert. ''Dit mag niet nog eens gebeuren'', zei Balkenende. ''We moeten hieruit lessen trekken voor de toekomst.''

Euro

Europese hulp moet vooral de stabiliteit van de euro waarborgen. Balkenende noemde deze reden belangrijker dan hulp aan Griekenland.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakte voor haar vertrek naar Brussel duidelijk dat Griekenland er zelf een financiële janboel van heeft gemaakt en dus maar bij het IMF moet aankloppen.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker zei ervan overtuigd te zijn dat er een gemengde oplossing komt, waarbij gekeken wordt naar de rol van het IMF, als naar Europese steun. Juncker is voorzitter van de eurogroep, het platform van de zestien EU-landen die de euro hanteren.

Wellink

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) vindt ook dat zowel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als de EU-landen Griekenland te hulp zouden moeten schieten. Dat zei hij donderdag tijdens een toelichting op het jaarverslag van DNB.

Wellink gaf echter geen volgorde aan. Volgens de centralebankpresident is Griekenland een "collectief probleem" geworden. De problemen van Griekenland zelf vormen geen grote bedreigingen voor Europa, wel is er het gevaar dat andere landen besmet raken.

"Griekenland is een klein land, als er ernstige dingen gebeuren kunnen Europese banken dat hebben", aldus Wellink.

Al het nieuws rond Griekenland