AMSTERDAM – T-Mobile gaat onder druk van telecomwaakhond Opta klanten in de gelegenheid stellen om een maandlimiet op datagebruik in het buitenland in te stellen. T-Mobile was eerder van mening dat het bedrijf reeds aan de regels voldeed, omdat gebruikers een sms krijgen zodra zij over een daglimiet heengaan.

OPTA heeft T-Mobile verplicht uiterlijk 31 maart 2010 alsnog de wettelijke verbruikslimiet in te stellen. Anders moet het telecombedrijf een dwangsom van 450.000 euro betalen, het maximale bedrag dat Opta aan boetes kan uitdelen.

T-Mobile heeft laten weten dat klanten vanaf 31 maart desgewenst een maandlimiet kunnen instellen, vanaf 1 juli zal dit voor elke gebruiker automatisch ingesteld worden.

Maandlimiet

Vanaf 1 maart moeten providers het gebruik van mobiel internet in Europa, buiten het eigen land, begrenzen als de consument daar omvraagt. KPN en Vodafone kondigden op deze datum aan dat klanten een limiet van 50 euro (exclusief btw) kunnen instellen.

T-Mobile wees destijds op de dagelijkse limiet dat bij het telecombedrijf geldt. Een gebruiker krijgt een sms zodra hij de daglimiet, variërend van 5 tot 15 euro, overschrijdt. Volgens T-Mobile is de klant zich dan eerder bewust van duur internetgebruik dan bij een maandlimiet.

De OPTA ging daarmee niet akkoord.

Blokkade

Volgens de nieuwe regelgeving van de Europese Commissie moet per 1 juli de verbinding worden verbroken en geblokkeerd, zodra de gebruiker meer dan 50 euro aan data verbruikt in het buitenland. Klanten moeten het aangeven als zij geen blokkade willen bij overschrijding.

Ook gaat er een maximum bedrag gelden voor mobiel internet in het buitenland van 80 cent per megabyte, dat moet dalen naar 50 cent in 2011. Deze regels gelden alleen voor datagebruik binnen de Europese Unie.

Mobiel internet

De regels moeten voorkomen dat klanten opgezadeld worden met torenhoge rekeningen, nadat zij in het buitenland internet gebruikt hebben. Binnen Nederland kunnen zij vaak onbeperkt internetten, door middel van een bundel.

In het buitenland moet betaald worden voor elke byte. De kosten daarvan variëren van 30 eurocent tot 10 euro per megabyte, afhankelijk van de gemaakte afspraken.