BRUSSEL - Premier Jan Peter Balkenende en zijn 26 EU-collega's komen donderdag en vrijdag in Brussel bijeen voor hun traditionele voorjaarstop.

Belangrijkste agendapunt is de economische strategie voor de EU in de komende tien jaar, maar de bijeenkomst wordt waarschijnlijk overschaduwd door de financiële crisis in Griekenland.

De EU-landen twisten al weken over de vraag of ze de Grieken te hulp moeten schieten. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft de lidstaten opgeroepen daarover op de top de knoop door te hakken. Maar het ziet er niet naar uit dat dat zal gebeuren. Duitsland, het machtigste EU-land, voelt er niets voor Athene bij te springen.

NIet acuut

Volgens bondskanselier Angela Merkel is de situatie in Griekenland ''niet acuut''. Duitsland vindt dat de Grieken maar bij het Internationaal Monetair Fonds moeten aankloppen. Dat is ook het standpunt van Nederland.

De Franse minister van Financiën Christine Lagarde zei woensdagavond dat de EU-leiders zullen beslissen over noodhulp aan Griekenland ''zodra dat nodig is''. Haar woorden leken erop te duiden dat een snel besluit niet is te verwachten.