DUBAI - Het investeringsfonds Dubai World wil zijn schulden binnen acht jaar afbetalen.

Hiertoe gaat het conglomeraat twee nieuwe leningen uitschrijven die een looptijd hebben van vijf en acht jaar. Dat liet Dubai World donderdag weten. Het staatsfonds heeft een schuld van circa 23,5 miljard dollar (circa 17,6 miljard euro).

Regering

De regering van het emiraat Dubai stelt onder meer 9,5 miljard dollar beschikbaar aan het geplaagde Dubai World om de schuldenlast te herstructureren. De overheid zal het fonds ''met aanzienlijke financiële middelen'' steunen, meldden de financiële autoriteiten van Dubai.

Een deel van het geld is afkomstig van een lening die buuremiraat Abu Dhabi al eerder aan Dubai versterkte. Abu Dhabi stelt geen nieuw geld voor Dubai beschikbaar.

Eerste stap

Een analist van kredietbeoordelaar Moody's noemde de plannen voor Dubai World ''een positieve eerste stap''. Daarmee wordt de onzekerheid rond de herstructurering van de schulden van Dubai World iets kleiner, aldus Moody's.

Dubai World bleek in november vorig jaar niet meer aan zijn schuldverplichtingen te kunnen voldoen. Dit leidde wereldwijd tot grote onrust op de financiële markten. Na een kapitaalinjectie van Abu Dhabi werd de grootste financiële nood geledigd.