Een van de eerste partners van Twitter is Ellerdale, het nieuwe bedrijf van de Nederlander Arthur van Hoff.

Ellerdale indexeert dagelijks liefst 50 miljoen tweets en maakt ze doorzoekbaar op onderwerp, waarmee het direct concurreert met giganten als Google en Microsoft. 'Ik ben niet bang voor Google', zegt Van Hoff bijna achteloos.

Meest succesvolle Nederlandse internetondernemer

Arthur van Hoff is Nederlands ongekroonde koning van de startups. (Volg hem hier op Twitter.) Hij schreef ooit de eerste Java code bij Sun, bracht Marimba naar de beurs, verkocht zijn Strangeberry aan Tivo en daarna Zing aan Dell.

Nu is Van Hoff terug met The Ellerdale Project. Een site over live trending, wat de synoniemensites vertalen als levende tendens. Oftewel: wat is er nu, op dit moment, populair op Twitter.

Met zeven man tegen Google en Microsoft

Op dit moment lijken de ontwikkelingen zo snel te gaan dat Google het niet bijhoudt en Twitter denkt alleen maar groter te kunnen worden als het de spilfunctie behoudt in een hele om Twitter draaiende industrie. Ellerdale heeft als een van de eerste bedrijven de beschikking gekregen van Twitter over de zogenaamde full firehose, de volledige brandslang.

In de video legt Van Hoff uit waarom hij denkt dat Ellerdale met zeven techneuten, getooid met functiebenamingen als 'grootmeester van de alfabetische ordening' en 'hoofd potloodslijper', een kans maakt tegen Google en Microsoft. Of waarom ze hem zouden willen kopen, een realistisch scenario gezien zijn verleden als ondernemer.

Elke dinsdag vanaf 10 uur: True Tuesdays. Gepresenteerd door Michiel Frackers, ondermeer mede- oprichter van Planet Internet en 925 en aandeelhouder in Flabber. Camera en montage: Godfried de Vries.

Eerdere afleveringen:
Aflevering 1: Janpieter Scheerder over Silicon Valley: Nederland heeft veel talent, maar weinig geduld'
Aflevering 2: Daniel Brusilovsky over jongeren: 'Tienerondernemer in opspraak'
Aflevering 3: Mark Berstein (ex-topman CNN) over nieuws: 'We kiezen onze eigen media'
Aflevering 4: Mike Gifford over hardware: 'Microsoft wint van Apple'
Aflevering 5: Andrew Bridges over privacy: 'Reputatie Google en Facebook in geding'
Aflevering 6: '40 internetbedrijven bereiden beursgang voor'