AMSTERDAM - De videoserie Spark Africa kijkt wekelijks naar de nieuwste zakelijke ontwikkelingen en innovatieve bedrijven op het Afrikaanse continent. In deze aflevering: Algerije steekt miljoenen in het benutten van een van zijn rijkdommen: de zon.

Spark Africa is een initiatief van mediabureau Africa Interactive.

Als slechts 0,3 procent van de Sahara wordt volgebouwd met zonnepanelen, dan kan heel Europa van duurzame elektriciteit worden voorzien. Een groep van voornamelijk Duitse bedrijven kwam onlangs met het Desertec plan voor export van energie vanuit Noord-Afrika naar Europa.

Algerije speelt hier op in door flink te investeren in een fabriek voor zonnepanelen.

Lichtproducent Rouiba Eclairage, onderdeel van het Algerijnse staatsnutsbedrijf Sonelgaz, gaat 100 miljoen dollar steken in in de bouw van deze fabriek met een capaciteit van 50 megawatt. In 2015 moet vijf procent van de energie in Algerije zonne-energie zijn. Daarnaast wil Algerije de elektriciteit exporteren naar andere landen.

Geschikt

Algerije is een van de landen in de wereld die het meest geschikt is voor de productie van zonne-energie, het land meet tussen de 2500 en 3000 uren zon per jaar. Momenteel maken 17 afgelopen woestijndorpen in het zuiden van Algerije al gebruik van zonne-energie.

Het Desertec plan werd in de zomer van 2009 gelanceerd door een groep van voornamelijk Duitse ondernemingen als Siemens, E.on en RWE.

Zij willen een groot netwerk opzetten van duurzame energiebronnen als wind-, water-, biomassa- en zonne-energie, dat op termijn in 15 procent van de Europese energiebehoeften moet voorzien. Noord-Afrika speelt in het plan, dat nu nog in de onderzoeksfase zit, een belangrijke rol.

Bekijk alle afleveringen uit deze serie