ARNHEM - KEMA, een onderneming die adviseert over energieprojecten, profiteerde vorig jaar wereldwijd van de overgang naar duurzame energie en het invoeren van nieuwe technieken, waaronder elektrisch vervoer. De omzet steeg van 226,7 miljoen euro naar 256,2 miljoen euro.

Dat ging gepaard met een stijging van de nettowinst van 16,6 miljoen euro naar 65,8 miljoen euro, maar daarin zat wel een boekwinst op de verkoop van het bedrijfsonderdeel KEMA Quality verwerkt. Daardoor ging het keurmerk KEMA-KEUR in licentie in Duitse handen over.

KEMA had te maken met toegenomen concurrentie en prijsdruk. Het bedrijfsresultaat steeg van 15,9 miljoen euro naar 17,2 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Pier Nabuurs verwacht voor dit jaar een verdere groei van omzet en resultaat.

Overnames

De groei van KEMA was ook het gevolg van overnames. Nadat vorig jaar Gasunie Engineering & Technology, het Duits-Zwitserse Elbas en het Tsjechische Zku werden overgenomen, denkt KEMA ook dit jaar verder te groeien, zowel door gewone omzetgroei als door overnames.

KEMA tekent bij de cijfers aan dat de bijdrage van de overgenomen bedrijven aan het resultaat nog beperkt was, en dat de bijdrage van het verkochte KEMA Quality nog voor tien maanden is meegenomen. Eind 2009 bedroeg het totale aantal werknemers 1600, van wie 650 werkzaam zijn in Nederland.