AMSTERDAM - Werkgevers die hun personeel een mobiele telefoon verstrekken, hoeven daarvoor veel minder belasting te betalen dan de 22,69 euro per maand die fiscus hun eerder in rekening heeft gebracht.

Dat heeft de Hoge Raad beslist in een zaak die jaren heeft voortgesleept. Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag.

Het gaat om navorderingen, die de Belastingdienst heeft opgelegd voor het privégebruik van zakelijke mobiele telefoons voor 2007. Tot die tijd gold de regel dat 90 procent van het gebruik van de mobiele telefoon zakelijk moest zijn. Er mocht dus slechts voor maximaal 10 procent aan privégesprekken worden gevoerd met de mobiele telefoon van de zaak.

Bewijzen

Voor werkgevers was dat nauwelijks te bewijzen. De fiscus rekende vervolgens de mobiele telefoon tot het loon en bracht daarvoor 22,69 euro per maand in rekening. Dat leidde, inclusief brutering, tot forse naheffingen. Een onderneming met bijvoorbeeld 1000 werknemers met een mobiele telefoon van de zaak, moest per jaar euro 370.000 extra loonbelasting afdragen.

In een procedure aangespannen door Ernst & Young heeft de Hoge Raad nu beslist dat het bedrag van 22,69 euro per maand dat de fiscus in rekening bracht, veel te hoog is. Ten onrechte heeft de fiscus ook de abonnementskosten hierbij in rekening gebracht, aldus de Hoge Raad.

Abonnementskosten

Volgens fiscalist Jan Bertram Rietveld van Ernst & Young bestaat ongeveer twee derde van dit bedrag uit abonnementskosten. De naheffingen van de Belastingdienst moeten dus met twee derde worden verlaagd.
­
Bedrijven die voorheen bezwaar hebben gemaakt tegen de naheffing, kunnen dus rekenen op een teruggave. Om hoeveel geld het in totaal gaat dat de fiscus niet kan innen, is niet duidelijk. Het gerechtshof in Arnhem moet nog exact vaststellen wat de fiscus in rekening mag brengen voor deze 'oude gevallen'.