AMSTERDAM –Aandeelhouderswaarde verdampt vaak voor een groot deel bij fusies en overnames. Dat komt doordat de betrokken bedrijven geen rekening houden met de integratie van hun informatiesystemen, stelt Charles Race, directeur Noord-Europa van softwarebedrijf Informatica.

“Het vormt een enorm probleem. Het doel van een acquisitie is in de eerste plaats synergie en daarbij vormt de integratie van IT en data een essentieel onderdeel”, aldus Race.

Uit onderzoek van de Boston Consulting Group bleek eerder al dat meer dan de helft (58 procent) van de transacties aan de koperszijde aandeelhouderswaarde verloren gaat. Dat leidt in totaal tot een nettoverlies van 1,2 procent bij overnames.

Bezittingen

“Tegenwoordig vormt informatie een van de belangrijkste bezittingen van veel bedrijven”, stelt Race. “Maar ondernemingen zien bij hun raming van de totale kosten van de integratie de samenvoeging van hun IT-systemen over het hoofd.”

Het voornaamste probleem hierbij is de vertraging die de overgang naar een nieuw systeem oploopt. “Bij een grote deal loopt de schade die hierdoor ontstaat in de honderden miljoenen dollars”, aldus Race.

Een recent onderzoeksrapport van PriceWaterhouseCoopers (PwC) over integratiekosten na een fusie of overname komt tot de conclusie dat deze vaak hoger uitvallen dan verwacht. Meer dan een derde van de bedrijven geeft bovendien de voorkeur aan een langzame samensmelting, juist omdat de integratie van IT veel problemen met zich meebrengt.

Plannen

Om niet met onvoorziene kosten te maken te krijgen, moeten bedrijven beter plannen. “Er moet een grondig boekenonderzoek plaatsvinden, zodat het traject meegenomen kan worden in de berekeningen en de risico’s beter kunnen worden ingeschat”, meent de directeur. “Daarnaast zou bij een overname een IT-werkgroep in het leven geroepen worden.”

Volgens onderzoek van Bloor Research en NCC vindt iets meer dan de helft van de bedrijven dat de planning van het IT-integratieproces te wensen overlaat. Meer dan 80 procent blijkt in de praktijk te mislukken of vertraging op te lopen, terwijl 37 procent het budget overschrijdt.

Toch denkt Race dat er een kentering gaande is. “Bedrijven worden zich steeds meer bewust van het belang van een goede kwaliteit van hun data en realiseren zich dat de integratie hiervan een belangrijk onderdeel van een fusie of overname vormt.”